KV-arviointi: Suomalainen korkeakoulujärjestelmä toimii

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä esittää suosituksia Suomen korkeakoulujärjestelmän kehittämiseksi. Selvityksen laati Technopolis Group opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta ja se toteutettiin syyskuun 2014 ja maaliskuun 2015 välisenä aikana. Loppuraportti luovutettiin ministeri Krista Kiurulle 23.3.2015.

Selvityksessä tarkastellaan suomalaisen korkeakoulujärjestelmän kehittämistarpeita suhteessa Tanskan, Sveitsin, Irlannin ja Alankomaiden korkeakoulumallien kehityssuuntiin ja toimintaympäristön muutokseen sekä esitetään kehittämissuosituksia. Asiantuntijaryhmä katsoo, että suomalaisten korkeakoulujen toimintaympäristö on haasteellinen erityisesti liittyen Suomen talouden tilaan ja kilpailukykyisyyteen.

Kansainvälisen asiantuntijaryhmän mielestä Suomen korkeakoulujärjestelmä toimii sinänsä hyvin ja tuottaa hyviä tuloksia. Parantamisen varaa kuitenkin on. Erityisesti yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä ja korkeakoulujärjestelmän joustavuutta on lisättävä merkittävästi.

Kansainvälisen asiantuntijaryhmän tunnistamat kehittämistarpeet on listattu suosituksiksi, jotka käsittelevät seuraavia teemoja:

  1. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen on täytettävä samat laatukriteerit
  2. Opetuksen ja tutkimuksen laatu on tuotava ammattikorkeakoulujen toiminnan
    keskiöön – aluevaikuttavuus ei ole näistä erillinen ”tulostavoitteensa”
  3. Korkeakoulujen ja korkeakoulusektorien yhteistyön esteet on purettava
  4. Opintopolkuja on kehitettävä joustaviksi
  5. Opetus- ja oppimismetodien modernisointia on vauhditettava
  6. Kansainvälistymistä on vahvistettava ja
  7. On tarpeen harkita mahdollisuuksia hyödyntää Kansallista koulutuksen
    arviointikeskusta (KARVI) enemmän järjestelmänkehittäjänä.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan raportti on tärkeä keskustelunavaus korkeakoulujen ja korkeakoulupolitiikan kehittämiselle.

– Raportin suosituksista haluan nostaa esiin kaksi kärkeä. Annan tukeni alueellisille kokeiluille ja yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen omaehtoiselle
yhteistyölle, jossa haetaan keskinäisen työnjaon muotoja. Lisäksi pidän yksilöiden ja yhteiskuntamme kannalta erittäin tarkoituksenmukaisena
suosituksena opiskelumahdollisuuksien joustavoittamista korkeakouluissa.

Tämä arkoittaa opiskelijoiden maan sisäistä liikkuvuuden mahdollistamista sekä joustavia väyliä vaihtaa opintosuuntaa korkeakoulujen sisällä ja siirtyä
korkeakoulujen välillä.

Arene arvioi myötäsukaisesti

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston mielestä kansainvälinen arviointiryhmä tarkastelee raportissaan varsin tasapuolisesti ja kiihkottomasti suomalaista korkeakoulujärjestelmää ja kysymystä korkeakoulujen määrästä pinta-alaltaan laajassa ja alueiltaan erilaisessa Suomessa.

Suositustensa kärkeen ulkopuolisin silmin asioita katsova arviointiryhmä nostaa kehotuksen kohdella ammattikorkeakouluja ja yliopistoja samalla tavalla yhdenvertaisina osina suomalaista korkeakoulujärjestelmää. Kansainvälinen arviointi todentaa, että ammattikorkeakoulut ovat selkeästi lunastaneet paikkansa sekä tutkimus-, kehittämis-, ja innovaatiotoiminnassa että Suomen työ- ja elinkeinoelämän kouluttajina.

Ryhmä katsoo, että ammattikorkeakouluilla tulisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet tutkimustoimintaan ja sen rahoittamiseen samoin pelisäännöin kuin yliopistoillakin. Vaikka ammattikorkeakouluilla on merkittävä alueellinen rooli, niin sekä opetuksen että tutkimuksen tulee olla ammattikorkeakoulujen toiminnan keskiössä.

Ammattikorkeakoulujen vankka työelämäyhteys ja yrittäjyyteen kannustaminen saa raportissa myönteisen huomion.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene pitää tätä kotimaisen keskustelun ulkopuolelta tulevaa näkökulmaa ja arviointia raikkaana keskustelunavauksena. Maamme ulkopuolelta katsottuna monet sellaiset perinteisiin ja asemaan perustuvat ratkaisut, joita kotimaisin silmin ei ole osattu kyseenalaistaa, on tässä raportissa esitetty uudella tavalla.

Raportti muistuttaa samalla kasvavasta tarpeesta korkeakoulutuksen joustavuuteen ja opetusmenetelmien modernisointiin muun muassa digitalisaation myötä. Arviointiryhmä suosittaa myös korkeakoulujen duaalimallin uudenlaista tulkintaa ja aikaisempaa
rohkeampia tapoja organisoida ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistyötä. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene on esittänyt jo viime syksynä samantapaisia ajatuksia.

Kuten Arene myös arviointiryhmä esittää, että duaalimallin tulkinnassa tulisi luopua ahtaasta joko-tai tulkinnasta ja siirtyä erilaisia yhteistyömuotoja tukevaan sekä-että ajatteluun. Ammattikorkeakouluille ja yliopistoille tulisi mahdollistavan lainsäädännön avulla sallia yli sektorirajan menevä yhteistyö ja jopa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistymiset, jos alueiden erilaiset tarpeet ja tilanteet tällaista ratkaisua tukevat.

23. maaliskuuta 2015 — Jorma Niemelä