Amk-rehtorit: maailman muuttumiseen on reagoitava

Ammattikorkeakoulujen rehtoreiden mukaan suomalainen yhteiskunta, elinkeinoelämä ja julkinen sektori elävät parhaillaan voimakasta murrosvaihetta.

Maapalloistuminen ja siirtyminen digitalouteen muuttavat yhteiskunnan perusteita ja liiketoiminnan ansaintalogiikkaa järisyttävällä tavalla. Työelämän osaamistarpeiden ja sen myötä ammattirakenteiden voidaan ennakoida muuttuvan perusteellisesti seuraavien vuosikymmenien aikana.

– Korkeakoululaitoksen on pystyttävä vastaamaan näihin muuttuviin tarpeisiin maamme kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi, vaatii Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene kannanotossaan 5.3. Takki-seminaarissa eduskunnassa.

Julkaistua kannanottoa voi pitää vaikka ”maaliskuun manifestina”. Neljä vuotta sitten rehtorit julkaisivat ”Helmikuun manifestin”, joka herätti keskustelua, mutta vielä silloin se ei muuttunut tavoitteiksi politiikan puolella.

Suomen talouden elpyminen edellyttää, että Suomessa panostetaan enenevässä määrin ammatillisesti painottuneeseen, työelämää ja elinkeinoelämää uudistavaan korkeakoulutukseen.

– Ammatillisesti painottuneiden tutkintojen tarjoaminen kaikilla tutkintoasteilla on välttämätöntä korkeakoulurakenteista riippumatta, sanoi paperia esittelyt Tampereen ammattikorkeakoulun rehtori ja Arenen puheenjohtaja Markku Lahtinen.

Ammattikorkeakoulujen rehtoreiden vahva viesti on, että suomalaista korkeakoululaitosta tulee kehittää kokonaisuutena. Tällä eivät rehtorit tahdo sanoa sitä, etteikö duaalimalli olisi ollut paikallaan ja etteikö ammattikorkeakoulu-uudistusta pitäisi viedä loppuun, mutta nyt on aika asettaa askelmerkit tulevaisuuteen.

Suomeen tulee voida muodostaa korkeakouluja, joissa tuotetaan sekä tieteellisesti suuntautuneita tutkintoja että ammatillisesti painottuvia korkeakoulututkintoja. Tällaista integraatiota estävät lainsäädännölliset esteet tulee poistaa.

Korkeakoulujärjestelmän kehittäminen kokonaisuutena edellyttää siirtymistä yhden korkeakoululainsäädännön piiriin. Käytännön ratkaisuvaihtoehtona rehtorit esittävät nykyiset sektorirajat rikkovien korkeakoulujen mahdollistamista tarvittavilla lainsäädäntömuutoksilla.

– Uudistus voitaisiin toteuttaa esimerkiksi seuraavalla hallituskaudella, sen jälkeen kun nykyinen ammattikorkeakoululainsäädännön uudistus on saatettu loppuun 2015 mennessä, Markku Lahtinen linjoitti.

Julkaistu 05.03.2014 – Jorma Niemelä