Puheenjohtaja Paloniemi: Tulevaisuuden korkeakoulu ei pärjää maakuntasarjassa

Takki-seminaarin sparraajia ja osallistujia. Vas. kansanedustaja Ville Vähämäki, toiminnanjohtaja Riitta Rissanen, puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi, emeritusrehtori Pentti Rauhala, kansanedustaja Anna Kontula ja emeritusrehtori Veijo Hintsanen.

Se on strategisesti johdettu, se tietää missä sen on oltava hyvä, missä sen täytyy toimia ja kenen kanssa, tiivisti Takki-verkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi pohdintansa tulevaisuuden hyvän korkeakoulun piirteistä avatessaan verkoston visioseminaaria.

Paloniemi korosti koulutuksen ja tki-toiminnan laadun ja kansainvälisesti relevantin toiminnan merkitystä.

– Tulevaisuuden korkeakoulu ei pärjää pelkästään maakuntasarjassa.

Puheensa tueksi Paloniemi nosti nobelisti Bengt Holmströmin kommentit ammattikorkeakouluista.

– “Ne ovat tehneet hyvin positiivisen vaikutuksen minuun. Ne ovat avarakatseisempia, terävämmin ajattelevia kuin mitä joskus törmää yliopistoissa. En halua mollata yliopistoja, mutta en todellakaan katso nenänvartta pitkin ammattikorkeakouluja”, lainasi Paloniemi Holmströmiä.

– “Ne kerrat kun olen ollut tekemisissä ammattikorkeakoulujen kanssa – eikä niitä nyt ole hirveästi – niin niissä on ollut paljon enemmän amerikkalaisuutta kuin mitä yliopistoissa. Ne ovat olleet ylpeitä omasta koulustaan. Ilmeisesti ne ovat ahtaammissa olosuhteissa kasvaneet. Niissä on draivia, kuten sanotaan”, hienoa, että joku sanoo tämän kaiken ääneen, päätti Paloniemi.

Takki-verkoston järjestämä Korkealaatuisen tiedon ja osaamisen visio –seminaarin tavoitteena oli hakea eväitä opetus- ja kulttuuriministeriön tutkimuksen ja korkeakoulutuksen visiota varten. Visiotyö on parhaillaan menossa ja valmistuu syyskuun loppuun 2017 mennessä.

Visiolle on tarvetta, sanoi Paloniemi.

– Korkeakoulujen toimintaympäristö muuttuu nopeasti. Siksi tarvitaan yhteistä näkyä siitä, millaista järjestelmää tavoitellaan.

Tällä hetkellä korkeakoulupoliittista näkyä voi pitää jopa utuisena. On hyvä, että keskustelu korkeakoulutuksen visiosta on alkanut ministeri Sanni Grahn-Laasosen aloitteesta, kiitteli Paloniemi.

Takki-verkoston visioseminaari järjestettiin tiistaina 4.4.2017 Pikkuparlamentin auditoriossa. Koolla oli kansanedustajia, ammattikorkeakoulujen ja niiden sidosryhmien asiantuntijoita.

Takki-verkosto on eduskunnan työelämän ja ammatillisen korkeakoulutuksen verkosto, jonka tehtävänä on huolehtia osaavan ja riittävän työvoiman saamisesta yhteiskunnan perustehtäviin, edistää aluekehitystä metropolialueelta pohjoisimpaan Suomeen ja kehittää erityisesti palvelusektorin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa.